Predstavenie signature nápoja
Voda života, ktorú by ste mali zažiť
Doprajte si pohárik kvalitného koňaku a pochopíte, prečo Francúzi hovoria, že je vyrobený z l’eau de vie (“voda života”). Koňak sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku. Je chránenou kategóriou brandy, ktorá musí spĺňať požiadavky označenia “d’origine contrôllée” (AOC).
Nepretržitá destilácia (typická pre výrobu ginu a vodky) je pri výrobe koňaku zakázaná. Namiesto toho výrobcovia používajú dlho zavedenú metódu dvojitej destilácie „Charentais“.
Vek koňaku
Destilácia sa začína vždy 1. novembra a je potrebné, aby bola ukončená do 31. marca. Zrenie koňaku potom začína 1. apríla po zbere. Od tohto dátumu počítame vek koňaku (okrem ročníkového koňaku, ktorý je označený dátumom zberu).
Spôsob výberu
Každý koňak, ktorý si u nás doprajete, má punc pravosti. Ručne ich pre vás vyberáme tak, aby vhodne doplnili naše jedlá, dezerty a medzinárodne ocenenú kávu.
Párovanie koňaku
Zistite s čím kvalitný koňak “ladí”
Mäso a údeniny
S koňakom výborne fungujú najrôznejšie paštéty, teriny a najmä údeniny, pretože koňak dokáže „preťať“ ich bohatú mastnotu. V.S.O.P. funguje dobre s pikantnou salámou alebo prosciuttom.
Pri výdatnej paštéte alebo bravčovom rillette si doprajte zamatovú verziu X.O., ktorá vo vašich ústach zjemní živočíšne tuky.
Zábavnou a nečakanou kombináciou sú mladé koňaky a hovädzie trhané mäso. Ľahkosť a sladkosť mladého koňaku sú vyvážené dymovosťou a korenistým charakterom trhaného mäsa.
Syry
Jednoduché pravidlo znie: mladšie syry fungujú najlepšie s mladším koňakom, zrelšie syry so zrelším koňakom.
Jedlá s parmezánom, írskym čedarom alebo vyzretou goudou sa ku koňaku dokonale hodia.
Dezerty a káva
Je to možno prekvapivé, ale koňak sa dokonale hodí aj k dezertom. Najmä tým, ktoré majú čokoládový alebo kávový základ.
Zvlášť ho odporúčame ku Kávovému kameňu. Keď túto kombináciu doplníte o čerstvo upražené a pomleté ristretto, zažijete rafinovaný sladký zážitok.
náš výber
Čo vám odporúčame ochutnať?
Hennessy Richard
Koňak Hennessy Richard je stelesnením 250-ročnej histórie, znalostí a odbornosti Maison Hennessy s jedinečnou zmesou výnimočných a vzácnych eaux-de-vie.
Hennessy Paradis Imperial
Tento úžasný koňak z roku 2011, je zmesou neuveriteľne vzácneho liehu destilovaného v 19. a 20. storočí. Bol inšpirovaný špeciálnou brandy, ktorú vytvoril Hennessy v roku 1818.
Hennessy X.O.
Táto zmes sa skladá z viac ako 100 eaux-de-vie z oblastí Grande a Petite Champagne, Borderies a Fins Bois. Bohatý, pikantný, komplexný a skutočne historický koňak.
Hennessy V.S.O.P.
Úžasné Hennessy V.S.O.P. je zostavené z viac ako 60 eaux-de-vie. Všetky lahodne spolupracujú a vytvárajú chuťový profil ponorený do medu, vanilky, dekadentného ovocia a zimného korenia.
Martell X.O.
Brilantný X.O. od Martell, to mäkký, jemný koňak s nádychom rancia, citrusov, kvetov a vlašských orechov. Je vyrobený zmiešaním eaux-de-vie z oblastí Borderies a Grande Champagne.
Tip barmana
“Koňak je kráľovský alkohol. Vyrába sa špeciálnym veľmi zložitým postupom a iba ten z oblasti Cognac môže byť označovaný práve týmto spôsobom. Odporúča vám ho samotný, s kávou, dezertom alebo so Signature jedlom z kvalitného mäsa. “