Predstavenie signature jedla
Aristokratické jedlo v zážitkovom prevedení
Wellington je hovädzí filetový steak obalený v šampiňónovom duxelles a paštéte foie gras, zapečený v šupke z lístkového cesta.
Je to aristokratické jedlo anglického pôvodu. Jeho vznik sa pripisuje kuchárovi slávneho vojvodu z Wellingtonu – anglického generála, ktorý porazil armády Napoleona Bonaparta v bitke pri Waterloo v roku 1815.
Chuť steaku Wellington je nezameniteľná. Stred mäsa je medium-rare šťavnatý, smerom k okrajom je prepečenejší. Zapečená krusta je to, čo dáva steaku Wellington korunu – jemne slané lístkové cesto s hrubozrnnou soľou sa perfektne dopĺňa s chuťou foie gras a duxelles pod jeho povrchom. Ako celok pôsobí vyvážene a lahodne.
K steaku Wellington odporúčame koreňovú zeleninu na masle, zemiakové pyré, opekané zemiaky, alebo naše dokonalé pečené sladké zemiaky.
Príprava a Párovanie
Steak Wellington pripravený v našej kuchyni (na základe objednávky 24 hodín vopred) nakrájame a naservírujeme priamo pri vašom stole. Na vlastné oči tak uvidíte chrumkavosť krusty, dokonalé prepečenie steaku a jeho štavnatosť vo vnútri.
Wellington sa perfetkne páruje s červenými vínami, ale aj s karamelovými tónmi whisky a tmavým pivom.
Odporúčané párovanie
Červené víno, tmavé pivo aj whisky
Červené víno
K tomuto chuťovo výraznému jedlu vám odporúčame červené vína Pinot Noir a Bordeaux (zmes Merlotu, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot.
Tmavé pivo
Tmavé pivo s plným telom podporuje bohatú chuť steaku Wellington. Má tiež dostatok horkosti na to, aby zjemnilo slané tóny jeho krusty a doplnilo tak chuťový profil tohto aristokratického jedla.
Whisky
Karamelové tóny whisky sú dostatočne zložité na to, aby dokázali udržať bohatú chuť steaku Wellington. Výber whisky je na vás; bourbon je overená klasika, ale škótska funguje tiež dobre.
Tip šéfkuchára
“Toto aristokratické jedlo je ako stvorené na posedenie s priateľmi alebo menšie rodinné oslavy. Prináša k vášmu stolu zážitok a kúsok histórie. Ako často si doma pripravíte jedlo, ktoré jedával generál z čias Napoleóna?“